• Wpisów: 118
  • Średnio co: 23 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 14:07
  • Licznik odwiedzin: 42 466 / 2816 dni
 
carolka88
 
Pierwszy raz robiłam to ciasto. Ogólnie baaardzo rzadko piekę ciasta. Wolę robić babeczki, ale ostatnio coś mnie ciągnie do ciast i eksperymentuje :)
Jak na pierwszy raz jestem mega zadowolona, bo wyszło elegancko, a smakuje wyśmienicie. No pychotka :D

Przepis podkradłam ze stylowi.pl

Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz:
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki wody
2 żółtka
1 szklanka cukru
200 g masła

Składniki na piankę cytrynową:
600 ml śmietany kremówki (30%)
150 g serka mascarpone
2 opakowania galaretki cytrynowej


Składniki na polewę:
2 łyżki masła
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: herbatniki

Upiec biszkopt (można dzień wcześniej).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.

Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).

Wyszedł mi dość wysoki, więc go rozcięłam, bo nie zmieściłaby mi się masa w formie ;)

Przygotować masę budyniową.
W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.

Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.

Przygotować piankę.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki.

Przygotować polewę.
W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki.

Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).

1477516_10200258837233796_595266814_n.jpg

3668_10200270995537746_1589172240_n.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego