• Wpisów: 118
  • Średnio co: 23 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 14:07
  • Licznik odwiedzin: 42 466 / 2816 dni
 
carolka88
 
Czytając bloga Małgoo natknęłam się na te serniczki:
czytaczka.pinger.pl/m/21706915
i oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu ;)
Znajdziecie go również tutaj:
www.wielkanoc.biedronka.pl/przepisy/mini-serniczki

Składniki:
Ciasteczka owsiane (Bonitki) - 12 szt
Gorzka czekolada - 6 kostek
cukier - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
serek kremowy- 400 g (2 opakowania) - ja użyłam jednego, nie rozumiem jak dwa, bo gdzie się to ma zmieścić? ;)
kwaśna śmietana - 2 łyżki
jajka - 2 szt
cukier - 1/2 szklanki
Skórka pomarańczowa – 2 łyżki (myślałam, że mam, a nie miałam i zrobiłam bez)
Rodzynki- 4 łyżki (nie przepadam za rodzynkami w serniku)

W garnuszku rozpuść masło z czekoladą. Pokrusz ciasteczka najdrobniej jak się da, wymieszaj z masłem, dodaj cukier. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, na dno każdej z nich wyłóż łyżeczkę ciastkowej masy, dociśnij do dna. Wstaw na 10 minut do pieca nagrzanego do 175 oC. Wystudź.

Serek ubij z cukrem. Dodawaj kolejno po jednym jajku oraz śmietankę, zmiksuj. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową.

Każdą foremkę z upieczonym już spodem, napełnij serową masą, piecz ok. 25 minut w 150 oC.
Po ostudzeniu wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

Jak w smaku? Dobre ;) Coś innego niż klasyczne babeczki. Jednakże jak dla mnie za dużo cukru w tej serowej masie, a pewnie dlatego, bo użyłam serka o smaku waniliowym (czyli był już słodki), a nie tak jak Małgoo naturalnego. Następnym razem dam inny, lub mniej cukru :D

DSC_1743.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego