• Wpisów: 118
  • Średnio co: 23 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 14:07
  • Licznik odwiedzin: 42 466 / 2816 dni
 
carolka88
 
Uuuu jak dawno mnie tu nie było....
A napiekłam się sporo ;)
Ostatnio częściej ciasta niż babeczki.

jablecznik.png


Jabłecznik zrobiłam z przepisu ze strony:
www.mojewypieki.com/przepis/jablecznik-z-pianka

Składniki na spód:

3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka smalcu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.

Ponadto:

1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
5 białek
3/4 - 1 szklanki cukru
kilka łyżek bułki tartej

Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.

Białka ubić na sztywno z cukrem*, rozsmarować na jabłkach.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC.

Smacznego :)

*Pierwszy raz gdy piekłam ten jabłecznik zrobiłam piankę z samych białek i cukru i niestety opadła :/. Drugi raz dodałam jedno opakowanie budyniu waniliowego i pianka była sztywna i nie opadła :)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.