• Wpisów: 118
  • Średnio co: 23 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 14:07
  • Licznik odwiedzin: 42 466 / 2816 dni
 
carolka88
 
Drożdżówkę zrobiłam z przepisu ze strony:
www.mojewypieki.com/(…)cytrynowy-placek-drozdzowy-z…

Zamiast wiśni, czy rabarbaru dodałam śliwki (przepyszne, słodziutkie) renklody prosto z działkowego drzewka oraz trochę jeżyn i malinek.

drożdżówka.png


Składniki na ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
125 ml mleka
60 g miodu
szczypta soli
3 jajka
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
Ponadto:

400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę
4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem)
Składniki na kruszonkę:

125 g masła, roztopionego
180 g mąki pszennej
100 g cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (warstwa ciasta będzie niska). Na ciasto wyłożyć wiśnie lub rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłem i wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.

Smacznego :).

ciasta.png


Przepis na jabłecznik z foto:
carolka88.pinger.pl/m/22513494

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego